Na českém realitním trhu vypuklo šílenství

K této úvaze jsem byl svým vnitřním já ponoukán již více jak rok.  Na českém realitním trhu vypuklo šílenství. Ceny bytů zejména ve velkých aglomeracích jako je Praha či Brno letí strmě vzhůru, laik žasne, odborník (pokud jím je) se diví.

Z médií se na nás valí informace, jak je investice do bytů vynikající, developeři, zejména ti pražští, dští oheň a síru na magistrát řkouc, že jim kazí byznys tím, že se vydávají pomalu stavební povolení, čímž se vytváří nedostatek bytů a ceny vesele rostou. Banky se předhánějí v nabídkách hypoték, které jsou výší úroku na historickém minimu. A lidé, kteří ani byt zrovna nepotřebují, kupují. A tady se ozývá ten červík ve mně. Od roku 1993 jsem členem NAR, což je Národní asociace realitních makléřů USA. Není čím se chlubit, ale uvádím to proto, abych vysvětlil onoho červíka. Každý rok se totiž koná národní konference vždy v jednom z největších měst USA. Tam se schází cca 25 tis. makléřů z cele Ameriky a zahraničí. A tak se stalo, že už v roce 2006 se na oné konferenci šeptalo o bublině. V té době se razila myšlenka, že každý Američan má mít svůj dům, hypotéky se téměř rozdávaly a zakládalo se na malér. V roce 2007 už se na konferenci mluvilo o tomto problému nahlas. I vrátil jsem se do ČR a napsal o tom článek. V té době u nás ceny rostly, trh jel jak namydlený a tak není divu, že jsem byl označen za blba.  A hle, za půl roku lehli Lehmanni, a bylo! Proč o tom píšu tak rozvlekle? Protože, dle mého názoru, jsem v situaci USA v roce 2006, ne-li 2007. A ten malér přijde. Ceny nemovitostí, zejména pak bytů vůbec neodpovídají ekonomické potenci klientů. Ano, teď ekonomika jede, ale pojede i za deset let? Co udělá s ekonomikou uvolnění měnové intervence? Nikdo neví. Třeba tím, že exportéři ztratí měnový polštář, dojde k poklesu exportu, zvýší se nezaměstnanost, spousta lidí bude mít problémy se splácením. Ostatně, ČNB diskrétně šlape na brzdu, ale bude to stačit? Banky tvrdí, že mají proces hypoték pod kontrolou tím, že poskytují převážně 70%. Dobrá, ale co když nastane stejná situace jako v 2007 v Kalifornii, kde se prodávaly nemovitosti až za 50% hodnoty? Těch otázek je celá řada. Například, jak je možné, že je takový hlad po nových bytech, když populace spíše klesá? Proč je neustále veřejnost masírovaná médii a developery pohledem Prahy? Proč, když je takový hlad po bytech, jsou v regionech tisíce volných bytů a nikdo je nechce? Prostá odpověď. Kde jsou výdělky tam je poptávka. Ale budou vždy? A to vůbec nemluvím o nesmyslu v podobě koupě bytů jako investice. Blud, který říká, že je to  výborná věc, protože splátky hypo kryjí nájmy. Ale co jistina, co amortizace, co ničení bytu nájemníky? Jak vidno, spoustu otázek. A tak koukám a nestačím se divit. No, možná jsem už starej a hloupej, což ostatně jistě potvrdí ti developeři a jiní hujerové z realitních kanceláří. Ale hodně pamatuju a to je ten malér. Takže tak.

Ivan Žikeš KV

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.