Bez realitky není bez rizika

V poslední době řada seriózních realitních makléřů čelí agresívní negativní kampani.

Vyplývá z ní, že jedině bez realitky můžete dobře a levně nakoupit nemovitost, pronajmout svůj byt či zahradu. Ano, nikdo nic nemůže namítat proti tomu, když si jako v minulosti, na začátku 90. let někdo zadal inzerát do Annonce a hledal kupce či nájemce svého bytu. Doba se však podstatně změnila. To nejzásadnější je, že realitní kancelář má odpovědnost vůči svému  klientovi. Nejde o pouhou formulaci. Vyplývá to z příslušných ustanovení NOZ, zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů. Řada lidí, kteří se spolehli na inzerát, který byl bez realitky nyní čelí žalobám z hlediska předsmluvní odpovědnosti. Stručně řečeno jednali tak, že druhá strana (ta co četla inzerát) měla důvod se domnívat, že obchod „dopadne“. Když z důvodu, že inzerujícímu někdo nabídl vyšší cenu z obchodu sešlo, inzerující začal čelit žalobě a v důsledku obdržel daleko méně, než čekal. A to není jediné riziko. Pětiletá záruční lhůta u nemovitostí znamená, že se objevily společnosti, které pro kupující zajistí komplexní detailní prohlídku právního i faktického stavu nemovitosti. Nemáš revize? Zaplatíš. Nemáš stavební dokumentaci? Zaplatíš! Nemáš v souladu stavební dokumentaci se skutečným stavem, protože jsi provedl drobnou stavební úpravu a zapomněl jí nahlásit? Zaplatíš! A toho zaplatíš se dá v pěti letech najít opravdu hodně. Jistě, dobrý advokát rizika eliminuje smlouvou. Ale to může být pozdě. Jsou komodity, které se po internetu prodávají dobře. Žrádlo pro psy, nabíječky a dokonce i rohlíky. Internet slouží jako pomůcka pro nabídku  nemovitosti. Nemůže jít o komplexní službu pro klienty. Pokud koupím přes internet špatné žrádlo pro psy, tak ho mohu vyhodit. Pokud koupím přes internet špatně nemovitost, půjde to už jenom přes soudy a dobrého advokáta.

Asociace realitních kanceláří se proti nikomu nevymezuje. Vítáme všechny seriózní způsoby, které spotřebitelům umožní hladký a dobrý obchod s nemovitostmi. Jenom upozorňujeme, že  nemusíte být tak bohatí, abyste kupovali levné věci. Asociace realitních kanceláří nazývá věci pravým jménem. Pokud někdo chce ušetřit s rizikem, je to jeho právo a volba. Jenom své klienty upozorněte, co vše mohou a budou platit v budoucnu za to, že uslyšeli volání sirén. Volaly, že realitní makléř je zloduch, co saje peníze.

–       red –

Nastavení soukromí

Soubory cookie používáme, abychom mohli přizpůsobit obsah konkrétním uživatelům a analyzovat návštěvnost našeho webu. Kliknutím na možnost „Povolit vše“ s tím souhlasíte. Předvolby můžete spravovat tlačítkem Nastavení soukromí. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat.